Dania obiadowe bezmięsne, placki

Program żywieniowy "Zdrowy Przedszkolak" » Przepisy z przedszkolnej kuchni » Dania obiadowe bezmięsne, placki

Dzieci kochają zapiekanki i placki! A my mamy dla Was kilka znakomitych i sprawdzonych przepisów na bezmięsne dania z patelni i piekarnika.

Aromatyczna zapiekanka warzywna

Przepis pochodzi z bloga AmMniam, którego serdecznie Państwu polecamy.

(porcja dla 4/5 osób) Danie dla maluszków po 18 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
790 g obranych ziemniaków (około 8 ziemniaków),
1 duża cebula,
1 duży ząbek czosnku,
745 g mięsistych, soczystych pomidorów (około 6/8),
1 cukinia
2 papryki, jedna czerwona, jedna żółta,
200 g ugotowanej ciecierzycy,
3 łyżeczki curry (takiego bez soli i glutaminianu sodu),
1 płaska łyżeczka suszonego, zmielonego imbiru,
2 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka suszonej, zmielonej słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,
5 łyżek wiórków kokosowych,
oliwa z oliwek,
sól.

Wszystkie warzywa prócz cebuli i czosnku należy starannie umyć, obrać i pokroić w kostkę (ziemniaki w większą kostkę). Następnie pokrojone ziemniaki włożyć do miski, lekko posolić i dodać dwie łyżki oliwy, wymieszać. Tak przygotowane ziemniaki przełożyć na blachę lub do dużego naczynia żaroodpornego bez przykrywki i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 °C. Piec, aż będą miękkie i lekko się zarumieniąW tym czasie drobno posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek podsmażyć na złoty kolor, na 2 łyżkach oliwy z oliwek, w dużym rondlu lub głębokiej patelni. Następnie dodać przyprawy i pokrojone pomidory. Dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory będą miękkie i rozpadną się. Powstały sos można dodatkowo zmiksować blenderem ręcznym.

Następnie do sosu dodać paprykę, a po około 4/5 minutach również cukinię. Dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę i wiórki kokosowe, które należy lekko podprażyć na suchej patelni (do momentu, aż nabiorą lekko złotawego koloru i zaczną pachnieć). Wszystko dokładnie wymieszać, posolić i dusić jeszcze około 3 minut.

Następnie tak przygotowanym sosem, zalać upieczone na blasze lub w naczyniu żaroodpornym ziemniaki, wymieszać i wstawić do piekarnika, jeszcze na 5 minut.

Smacznego !

Wskazówki: Ziemniaki można zastąpić brązowym ryżem lub ulubioną kaszą. Można wtedy wcześniej ugotować ryż/kaszę i po prostu podać razem z ciepłym sosem lub ryż/kaszę wymieszać z sosem warzywnym i zapiec jeszcze chwilę w piekarniku.

Racuszki Marchewkowe

- marchewka 400 g.
- 3 jajka
- 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej
- jogurt naturalny
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 0,5 szkl. cukru, najlepiej brązowego
- rodzynki, orzechy, cukier puder do posypania
- olej do smażenia (najlepiej z pestek winogron)

Marchewkę zetrzeć na tarce. Żółtka utrzeć z cukrem, dodć jogurt, przyprawy, sól, sodę i wymieszać. Dodać mąkę i pianę z białek. Lekko wymieszać. Ciasto powinno być konsystencji gęstej śmietany. Dodać rodzynki i orzechy. Usmażyć małe placuszki na złoto i posypać cukrem pudrem.

 

Placuszki z cukinii i twarożku

Przepis pochodzi z bloga AmMniam, którego serdecznie Państwu polecamy.

Danie dla maluszków po 18 m.ż.

Rozkład dań wg wieku jest rozkładem szacowanym. Każde dziecko jest inne i należy do jego diety podchodzić indywidualnie. Podając dziecku nowe danie,zawsze należy uważnie obserwować reakcję jego organizmu na ten posiłek.

Składniki:
ok. 700 g startej cukinii (dwie cukinie),
200 g dobrej jakości, świeżego, półtłustego twarogu (ser nie może być kwaśny),
1 małe jajko,
3 – 4 kopiaste łyżki (około 110 g) mąki z kaszy jaglanej lub orkiszowej lub pszennej (typ 2000 lub 1850), (gdyby placuszki się rozpadały podczas smażenia, można dodać trochę więcej),
1 łyżeczka świeżego tymianku (same listki) lub 1/2 suszonego,
2 ząbki czosnku,
sól,
oliwa z oliwek do smażenia.

Cukinię zetrzeć na grubych oczkach, posolić i odstawić na 15 minut. Po tym czasie dobrze odcisnąć cukinię z wody, dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Następnie smażyć placuszki na niewielkiej ilości oliwy. Podawać z pomidorową salsą (pokrojone pomidory z oliwą z oliwek, szczyptą soli, całość można poddusić na patelni i ewentualnie zmiksować).

 

Placuszki dyniowo-jabłkowe z cukrem cynamonowym

Przepis na 5 porcji.

0,25 kg dyni utartej na tarce
0,25 kg jabłek utartych na tarce
3 czubate łyżki mąki
1 łyżeczka cukru
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
Do smażenia: oliwa
Do posypania placków: cukier puder, cynamon.

Oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż do kubeczka, a białka ubij mikserem na sztywną pianę.
Wsyp do miski dynię, jabłka, dodaj mąkę, cukier, jogurt, żółtka. Starannie wymieszaj wszystkie składniki. Teraz do dyniowej masy dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.

Cukier puder wymieszaj z cynamonem, by otrzymać pachnący cukier cynamonowy.

Na patelni rozgrzej oliwę. Za pomocą łyżki kładź na patelni niewielkie placuszki. Smaż z obu stron. Następnie przełóż je na talerz i posyp cukrem cynamonowym.

 

Aromatyczne placki ziemniaczano-selerowe z czarnuszką

Przepis na ok 15 -18 placuszków
- 4 duże ziemniaki
- 1/4 selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- pół łyżeczki majeranku
- garść liści natki pietruszki
- pół małej łyżeczki zmielonej czarnuszki (można wcześniej uprażyć)
- 2 łyżki naturalnego sezamu
- sól morska
- kilka łyżek stołowych mąki razowej
- olej do smażenia

Ziemniaki i selera ścieramy na papkę na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Możemy odlać cześć soku, lub zostawić. Im więcej soku zostanie tym więcej będzie trzeba dodać mąki.
Ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy jajko.
Dodajemy czarnuszkę, sezam, majeranek. Potem wrzucamy lekko pokrojone liście pietruszki. Dobrze jest masę zostawić na 10-15 minut aby aromaty dobrze się przegryzły. Na końcu mieszamy i dodajemy mąkę, tak aby ciasto było gęste.
Smażymy na rozgrzanej patelni na dobrym oleju małe placki o średnicy 10-12 cm. Po usmażeniu z obu stron wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.

Podajemy z sosem prowansalskim (jogurt naturalny, śmietana, zioła prowansalskie, sól, pieprz, ząbek czosnku).