Karta zapisu dziecka -
Karta zapisu dziecka -
Pasty kanapkowe to znakomita, zdrowsza alternatywa dla kromki z masłem i wędliną.
Pasty można przygotować na bazie twarogu, orzechów, warzyw, soi, ciecierzycy, soczewicy. Do przygotowania pasty potrzeba odrobinę fantazji i kilku sekund, jakie zajmuje zmiksowanie składników w mikserze lub blenderze.
Pasty mogą być przechowywane przez kilka dni w lodówce.
Pasta twarogowa z olejem lnianym i czosnkiem
Składniki:
Twaróg naturalny,
olej lniany,
świeży czosnek,
cząber, curry, tymianek,
sól i pieprz do smaku.
Wszystkie składniki zmiksować.
*****
Domowe masło orzechowe
z prażonych orzeszków z cynamonem lub wanilią /na 1 słoik o pojemności 220 ml/
180 g orzeszków ziemnych bez soli (to 1 mała puszka)
3/4 łyżeczki soli morskiej
6-10 łyżek oleju z orzechów ziemnych lub oleju roślinnego dobrej jakości
2 łyżeczki jasnego miodu
łyżeczka soku z cytryny
1/4 łyżeczki cynamonu lub wanilii
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Orzeszki wymieszać w misce z solą i 1 łyżką oleju. Wsypać na dużą blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika na 10-12 minut (po ok. 5 minutach orzeszki trzeba pomieszać łyżką, by równomiernie się rumieniły).
Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Następnie połączyć je z pozostałymi składnikami i zmiksować - olej wlewamy powoli. Gdyby konsystencja była zbyt gęsta, można dodać go więcej niż w przepisie.
Przełożyć do słoika z zakrętką i przechowywać w lodówce.
Źródło przepisu: Blog WhitePlate
*****
Masło marchewkowe
1 marchewka
1 opakowanie masła
czosnek
pieprz
curry
kurkuma
sól
natka pietruszki
sok z połówki cytryny
Marchew ścieramy na tarce. Utartą, surową marchew ucieramy pałką w makutrze i dodajemy paczkę masła. Cały czas ucierając dodajemy wszystkie przyprawy oraz sok z cytryny. Ucieramy aż do dokładnego połączenia się wszystkich składników.
*****
Pasta z zielonej soczewicy
Pół szklanki zielonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
Pół szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w zalewie
kurkuma
zioła prowansalskie
sól
Olej z pestek wingron
Ugotuj do miękkości soczewicę. Pod koniec podaj trochę soli. Na patelni podsmaż cebulę z czosnkiem dodając zioła prowansalskie. Gdy cebula zmięknie dodaj przecier pomidorowy, kurkumę i soczewicę. Duś jeszcze przez 15-20 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.
*****
Dziecięcy hummus (pasta z cieciorki)
Szklanka ciecierzycy
Pół szklanki sezamu
2 łyżki masła
Sól, pieprz ziołowy
Szklankę cieciorki namoczyć na noc w 2 szklankach wody. Rano ugotować ją do miękkości.
Na suchej patelni uprażyć sezam (aż zacznie pachnieć), ostudzić.
Zmiksować ugotowaną cieciorkę, sezam, masło, pół szklanki wrzątku. Dodać sól i pieprz ziołowy do smaku.
Pasta jest doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza. Można użyć gotowej ciecierzycy z puszki. Wypróbujcie też wersję z natką pietruszki lub koperkiem- pasta będzie miała zielony kolor.
*****
Wegetariański paprykarz (pasta kanapkowa)
Składniki:
Przygotowanie:
:)